Ateljé Gebbe

Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd

med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur

juni år 2003

28 juni

Sommartid och det är ont om tid att arbeta vid datorn. Dagboksskrivandet blir lidande. Således blir det väldiga hopp i rapporteringen. Jag skall gå tillbaka i efterhand och redigera men just nu är jag bara tvungen att slänga in en aktuell rapport.

Det handlar om ringmärkning av pilgrimsfalkar. Vi har ju ett par häckande här i bygden. Det är idag allom bekant och i tidningar omskrivet. Vi har bevakning och noggrann uppföljning sen snart tio år tillbaka. Det är ett mycket dugligt par. Honan kommer från en "hacking" i trakten av Alingsås och hanen är med största sannolikhet ursprungligt vild. Paret har producerat många ungar, häromåret fyra i kullen: två hanar och två honor och i år två stycken ungar.

Häromdagen var ungarna cirka tjugo dagar gamla och det var dags för ringmärkning. Märkaren Rickard från Projekt Pilgrimsfalk, tillika utbildad klättrare kom till oss.

Nedan följer en kort bildsvit från den stora upplevelsen. Observera att alla foton är tagna vid tillfället även bilden på den ringmärkta honan "B7".

Varsågod och njut!

   

 

12 juni

Dagarna rullar på. Nu är det definitivt högsommar. 

Mogen grönska vid Tåkern

Grönskan har tätnat, fågelsången tystnar och markerna fylls av nyproducerat ungliv i form av älgkalvar, rådjurskid och fågelungar. Jag har tagit en veckas semester från allt vad datorer heter och medvetet struntat i uppdatering av dagbok, tävlingssidor och auktion. Skönt att slarva!

Nu har jag två dagar på mig att ordna lite innan det blir dags för en veckas resa till Bulgarien. 

Igår klippte jag gräset igen vid Stugan. Sånt måste ordnas innan jag ger mig iväg och så kommer det nattgäster dit ikväll, från Ryssland, Finland och Baltikum; naturvårdare på studiebesök i bygden. Ikväll kommer alla till min ateljé och sen går vi till Bistron för att äta supé. Stugan är fejad och klar att lånas ut.

På hemvägen igår kväll körde jag längs Vallbyvägens grusiga böjar för att förhoppningsvis avlyssna busksångaren som sitter där vid ån och sjunger. Luften var kylig, klockan var halv elva på kvällen och sångaren tyckte nog att det var för svalt. Det var knäpptyst sånär som på en pånyttfödd koltrastsång. Men gräshoppsångaren var på gång i sälgbusken vid stugknuten. Den satt i en sky av blommande hundkäx.

Över vallarna breder maskrosbollarna nu ut sitt silver och vid vägkanterna närmast asfalten blommar kummin. 

Kummin - låg och rosablommande och förbisedd närmast asfalten längs våra vägar över slätten.

Rapsen har gjort sitt och rågen går i ax. Törnskatehanen spanar efter årets första gräshoppor till sina ungar i boet. 

Det är tung sommar. Igen!

 

2 juni

Så var den över, Kristi himmelsfärdshelgen den fullmatade. Det var Konstrunda i tre dagar samtidigt med Elmiamässan och jag hade engagemang på båda platser. Det ordnade sig precis som det till slut brukar göra men jag måste tillstå att det egentligen blev alldeles för mycket. Som tur är hjälpte hela familjen till. Tre av fyra dagar på Elmiamässan där jag visade "Svinaktigt måleri" - en svit vildsvinsmålningar servades av mina döttrar och den sista dagen tog jag själv. 

Med bilden av vildsvin jag målat 

Sen var det då Konstrundan som ägde rum för tredje året i rad. Sammantaget blev det även i år mer än tusen personer som gästade min ateljé som var nyrenoverad och utökad. Intresset var stort och kritiken god. Jag hade cirka 60 verk på visning varav flera stora oljor. Jag hade tänkt presentera allt i god tid här på min hemsida men tiden bara försvann och nu får det bli en sida av summering och en notis här i dagboken.

Min nyrenoverade ateljé färdig för vernissage

Ett par av mer än tusen intresserade besökare

Idag är det en underbar högsommardag. Syrenerna blommar mäktigt och hundlokorna breder ut sina vita skyar längs vägar och i igenvuxna trädgårdar och hagar. Allt är på plats som det skall vara. 

Vi sätter oss i bilarna på skolans parkeringsplats och ger oss iväg. Sex bilar i karavan med intresserade föräldrar och fullt av ungar. Klass fyra A, Ullas klass med mig som guide far ner till Glänås besöksområde vid Tåkern. Vi vandrar längs spången ut över ängar och in i vassen. Vi ser och hör det mesta av det som vi har förberett oss på och barnen spanar för fullt med sina kikare, bläddrar i medhavda fågelböcker och kryssar så det står härliga till: lövsångare, bofink, knölsvan, sothöna, skäggdopping, trastsångare, rördrom, rörsångare, skäggmes och brun kärrhök. Ja, ännu fler arter förstås! Vi går ungefär två kilometer, sen tar vi fikarast och spanar fritt en stund innan vi går tillbaka till och upp i fågeltornet. Vilken härlig dag och vilken fin klass.

Gebbe Björkman

Succe - Dagbok på Nätet