Ateljé Gebbe
Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd
med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur
Juni år 2005
7 juni
Helt otroligt! Solen skiner! Det var länge sedan. Det känns som om det bara har regnat den senaste tiden. Och kylan! Knappast mer än runt tio grader. Denna vår och försommar kommer att finnas kvar i minnet som en lågvattennotering. Jag har inte ens orkat skriva min dagbok.
Men idag, som sagt, lyser himlen blå igen. Det är visserligen kyligt. Inte mer än åtta grader klockan åtta. Men ljuset gör underverk. Och åter börjar man hoppas.
Men våren har naturligtvis inte stått stilla. Starungarna är utflugna och far omkring i typiska familjeflockar, skärrande överallt. Skatornas ungar har också hoppat ut men blåmesen matar fortfarande i holken på altanen hemma. Talgoxarna verkar ha misslyckats i sin holk. Där är det alldeles tyst och stilla. Hur det går för de svartvita flugsnapparna är osäkert; gott insekter är det ju ont om.
Jag har äntligen planterat ut squaschen på komposten och tomatplantorna i mitt sönderblåsta växthus. Potatisen är uppe och dillen lägger en ljusgrön matta mellan rosetterna. Löken är satt och trädgården städad.
...
I söndags gick vi en promenad i skogen Ulla och jag. Mellan skurarna. I gläntorna seglade kvickgräsfjärilar runt på sina vackra vingar. Jag var inte hundraprocentigt säker på artbestämningen men efter att ha konsulterat det nya fjärilsverket blev det klart.
Kvickgräsfjäril
Jag hämtade ut boken på posten förra veckan och min nyfikenhet och förväntan var stor. Det blev mer än bingo. Ett vackrare och bättre bokverk har jag aldrig sett. Succé helt enkelt! Jag talar alltså om:
Nationalnyckeln
till Sveriges flora och fauna
Fjärilar: Dagfjärilar
se vidare:
Skynda iväg och köp den! Vilka bilder! Vilken omfattning och vilket pris! Jag är alldeles överväldigad.
Jag har naturligtvis gått in som prenumerant för fortsättningen av denna svenska satsning på presentation av hela vår fauna och flora. Dagfjärilsdelen är bara början och vilken början sen! Att stötta denna satsning med en prenumeration är ett måste för alla naturmänniskor. Nu gäller det bara att leva tillräckligt länge så att man får vara med ända till slutet! Av detta blir jag stolt över att vara svensk.
10 juni
Idag åter regn och mulet. Temperaturen är tretton grader på morgonen. Denna vår och försommar har degraderats allt eftersom. Först var den i paritet med det kyliga året 1991. Nästa jämförelseobjekt blev 1961 och igår meddelade man från SMHI att man var tvungen att gå tillbaka ända till 1927 för att finna en lika kall vår som år 2005. Igår blev nämligen den andra dagen för i år som räknades som sommardag d v s dygnstemperaturen översteg 20 grader. Det har alltså inte hänt sedan 1927 att vi har haft så få varma dagar. Det året hade man förresten bara en dag.
Jag talade förresten med Sten Wahlström i mobiltelefonen under dagen. Han var på Hardangervidda för studier och fågelinspelningar men vände nu hemåt eftersom där var ännu vinter med djup snö och kyla.
Smörblomstid
Desto mer fick jag då värna om denna "Årets andra sommardag" som var igår. Och det gjorde jag. Jag var ute i målarstugan från morgon till kväll och arbetade på ett antal oljor till min Marstrandsutställning senare i sommar. Vädret var verkligen bjudsamt och jag njöt i fulla drag av solen och värmen och lugnet. I betet utanför gick korna och ratade de intensivt gula smörblommorna som nu stod fulländade. Steglitsorna högt uppe i trädtopparna sjöng för sin andra kull, nu i lövträd, men i starholkarna var det åter tyst. Brunhökshanen kom tätt förbi Stugan gång på gång i jakt på byte till sina hungriga ungar. Näktergalen sjöng tillsammans med härmsångare och trädgårdssångare och tornseglarna skar himlen i remsor. Överallt svärmar av fyrfläckiga trollsländor som kläckts i massor ... och humlesurr ... och getingbrum.
Just när dagens dikt lästes i min transistorradio på låg volym ute på altanen där jag stod med penslarna i hand och oljesmutsiga fingrar sjöng rosenfinken som allra bäst och då kändes allt så där evigt varmt och vänt och lyckligt.
På hemvägen över Slätten kunde jag inte låta bli att dokumentera Heda kyrka där i kvällsljuset med avtynande rapsfält i förgrunden. så vackert!
14 juni
Förmiddag i skogen tillsammans med Lars F. Vi besöker Arne Lundgren och hans strövarmarker på skogsmossarna öster om Bonderydssjön där vi vandrar runt tillsammans.
Lars och Arne bland glasbjörkar och blåbärsris under vandringen på skogsmossen
Det är en vacker dag i en vacker natur. Mossen är svårtillgänglig och därför orörd centralt.
Partier av blöta stråk med en mängd vackert bågnande tuvor av Stjärnstarr och Rankstarr som speglar sig i vattnet mellan gröna vitmossor och björnmossor avlöses av torrare delar med utbildat skikt av omväxlande Skvattram, Lingon, Blåbär och Odon. I de blötaste hålen blommar Missne.
Skvattrambuskens sköna blombukett
Relativt glest reser sig mäktiga men ganska höga gamla tallar bland björk och al. Här har nog aldrig avverkats. Vi traskar runt ett par timmar och njuter av tillvaron och en termos kaffe och fäktar något mot myggen.
Hjortronen blommar men vi ser mest hanblommor - därvid blir det dåligt med bär
På en torrare bergklack mitt på mossen flyger några vackra pärlemorfjärilar runt. Jag dokumenterar med foto och konstaterar hemmavid att det är fråga om arten Prydlig pärlemorfjäril.
Prydlig pärlemorfjäril lapar sol
15 juni
Heldag med ved. Hämtar den hos vännen Bertil i Trånghalla. Han har huggit den för min skull. Transport i fullastad grindkärra och körning ner till Stugan för avlastning och stapling. Svettigt i värmen men till sist är det gjort. Lars G bjuder till kort rast i Kvarnstugans trädgård varvid en makaonfjäril uppenbarar sig. Det var länge sedan.
16 juni
22 grader varmt klockan åtta på morgonen. Vindstilla och molnfritt - det artar sig till en varm dag - årets varmaste hittills.
23 juni
Efter tre dagar i Stockholm med Mayo-mästerskap i Boule i Kungsträdgården i strålande varmt väder är jag hemma på plats igen. Värmen håller i sig och det blir heldagar vid Stugan för oljemåleri till min utställning i Marstrand i juli. (länk).
Det är gott om getingar. De kommer till de omålade stolparna på min altan för att gnaga trä till sina pappersbon och jag måste tänka mig för hela tiden för att inte sätta en hand på dem. Jag är känslig för deras stick nämligen och har medicinen i fickan. Några gånger har jag också noterat bålgeting - även i Ödeshög i mitt växthus; en stor drottning, en halv decimeter lång.
En getingdrottning under trägnag
De björkstubbar som jag lämnade kvar för flera år sedan som fundament till mina blomkrukor vid Stugan är nu mest spån och fnas efter ideliga besök av äggläggande getingbockar och stora trägnagande svarta myror. Igår kväll sent räknade jag in tre olika sovande getingbockar vid den ena stubben och tidigare på dagen bevittnade jag uppståndelsen av en guldbagge. Den kröp fram nere från bottnen bland myror och mulm där den hade levt några år. Nu var det dags för ett annat soligt och blommigt liv.
En guldbagge klättrar upp till ett nytt liv - Ser du den?
En fräsch amiralfjäril seglade förbi igår och så gjorde även en makaonfjäril. Det händer hela tiden något spännande vid Stugan.
24 juni
Midsommar.
Vi åker en tur över Slätten för att koppla av med en kopp kaffe vid Stugan och för att plocka lite sommarblommor. Vid Egbola är veteåkern lysande blå av blåklint och stråk av blodröd vallmo drar över tegarna. Här är det således sådd med eget frö. Det är så vackert och jag önskar vi kunde ha mera av den varan.
En rapphöna står staty på grusvägen och vi närmar oss henne med omsorg. Hon smyger försiktigt ner över diket och vandrar sakta iväg ut över trädan alldeles nära bilen. Brunhökhanarna dansar omkring överallt. Trasiga kråkor seglar lojt undan och ringduvorna lyfter med hårda vingar.
Ulla och Karin plockar blåklint medan vaktlarna spelar
När Ulla och Karin går ut i åkerkanten för att plocka var sin bukett blåklint spelar två vaktlar för full hals alldeles intill. Det är mitt på dagen och luften dallrar mot Omberg. Det känns sydländskt så det förslår. Detta är slätten när den är som bäst.
...
Eftermiddag och midsommarfirande i hembygdsgården. Mängder av människor i det vackra vädret. Barnen är mestadels klädda i vitt och dansar runt stången där Olle sjunger "små grodorna" och Hans spelar dragspel till. Uppe i de vackra ekarna sjunger steglitsor och tickar stenknäckar. Björtrastarna förbereder sin andra kull. Grönskan är tät.
31 juli
Från popplarna snöar det. All grönska har mörknat och mognat. Våren är definitivt över och sommaren är slutgiltig.
Vid Stugan svärmar de fyrfläckiga trollsländorna runt i jaktdans, åkersorken vågar varje dag den snabba löpningen mellan asphäcken och in under verandan, getingarna fortsätter att gnaga trä överallt, bruna kärrhökar seglar runt på höga vingar, de små rödbruna myggorna biter mina vrister till vansinne och jag får besök av en intresserad vifläckig gräsfjäril och finner ett avlagt snokskinn när jag klipper gräset.
När jag sitter vid stugväggen med kaffekoppen i hand kommer två steglitsor förbi. Inge ovanligt. De verkar finnas i varje reslig träddunge detta år. Men just denna gång kommer de verkligt nära. Jag sitter blixt stilla medan en av dem landar bredvid mig i klintrabatten bara någon meter bort. Den slår till och upptäcker mig förstås i samma stund och guppar iväg efter den andre. Jag får en anledning att titta närmare på blommorna. De har börjat gå i frö och det är frågan om stora sådana, ungefär som vetekorn. Inte konstigt att de drar steglitsor.
Linet bygger nya sjöar på Slätten
Vackrast just nu är linfälten som lägger nya blå sjöar mitt på slätten och åter blir gröna när kvällen kommer.
I morgon är det juli och på lördag Heda marknad. Jag måste förbereda mig nu.
Gebbe Björkman
Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok