Ateljé Gebbe

Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd

med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur

Januari år 2006

23 januari

Åter i eterelden!!!!

Igång igen med dagboksskrivande och övrigt arbete på hemsidan www.gebbe.com. Det har varit ett långt avbrott. Senast jag hade möjlighet att gå in för att uppdatera var den 11 november 2005.

Det började med ett strulande gammalt "56-modem", som uppenbarligen hade gjort sitt efter att flitigt ha varit i elden i många år. Det gick allt långsammare och den 11 november kom jag inte längre igenom; inte heller för att ladda hem eller sända e-post. Det tog slut helt enkelt.

Sen fortsatte problemen. Jag berättar nedan hur det hela förlöpte.

Eftersom jag ville behålla min inarbetade epostadress sökte jag bredbandsuppkoppling via min dåvarande internetserver i Spray-net. Där fanns möjlighet till 8 Mbit till min ateljé såg jag vid sökning. Det hela skulle ta 20 dagar. Jag fyllde i mina uppgifter på papper och sände iväg, vilket tog ytterligare 3 dagar, och efter drygt tre veckor fick jag besked om att det blev nobben beroende på kredit upplysning. Jag ringde då upp och fick klart för mig att detta var ett standardsvar som sändes iväg då uppgifterna jag lämnat inte stämde med mina firmaregistreringsdata. Telefonnummer och adress var inte överensstämmande! Nåväl. Tillsammans skrev vi en ny ansökan direkt i telefonen och jag förmodade då att det hela skulle kunna klaras av ganska snabbt. Inte då! Tjugo dagar gällde åter. Efter ganska många dagar över tjugo fick jag ett nytt svar per post att Spray tyvärr inte kunde hjälpa mig med bredband. Allt var upptaget i området. Ett tyvärr lades till också.

Nu hade det totalt gått två månader utan internetuppkoppling. Jag var naturligtvis skitförbannad och mycket besviken. Ringde istället omedelbart upp Telia och undrade om de kunde serva mig med bredband. Jajemensan! Tio dagar max! 24 Mbit! Eter en vecka allt klart. Suveränt! Skillnad i service det!

Igår ringde Spraynet och undrade varför jag inte hade gått vidare med brebandsuppkoppling via dem. Far & flyg!

Nu har jag arbetat mig igenom alla min hemsidas vinklar och vrår för att leta upp samtliga epost-länkar och hänvisningar, för att ändra till den nya adressen gebbe@telia.com. Nu är jag klar. Äntligen. Nu blir det till att fortsätta med att ändra där det går i visitkort, papper o liknande. Ett drygt arbete återstår. Jag tänker nog inte byta i första taget.

*

Vintern har varit kall den senaste tiden. Igår morse nästan minus tjugo grader. Snön ligger djup i drivorna. Det är bistert för övervintrande fåglar. Jag matar för fullt vid fågelbordet. Äpplen och överbliven frukt, kokt pasta, sönderstampade talgbollar och gamla ostkanter. Allt blir till nyttigheter.

Tre björktrastar och lika många koltrasthanar, en årsung och två gamla, kämpar om reviret. Till för en dryg vecka sedan hade jag som mest ett hundratal sidensvansar och en stare. De är borta nu. Enstaka gråsiskor, varav en av cabaret-typ har varit framme liksom några grönsiskor. Massor av talgoxar och blåmesar, pilfinkar. gråsparvar, grönfink och gulsparv. Det är väl ungefär allt. Nej förresten, domherrar varav flera s.k. östliga har varit i farten också.

En notering jag minns är att jag hörde den första talgoxen sjunga den 11 januari; en underbar och mild vinterdag.

*

Förra tisdagen ägnade vi oss åt sedvanligt socialt fika på konditoriet i byns centrum Lars F och jag. En flock duvor lyfte från taket tvärs över torget och svängde runt i tät formation. Rovfågel å färde eller falsk alarm.

Då ser vi henne; en pilgrimsfalkhona. Hon kommer i takhöjd rakt in mot oss tvärs över torget. Hon cirklar runt halvlojt efter duvorna medan vi rusar ut i kylan. Det blir några extra svängar inte mer än 50 - 100 meter bort men duvorna är på alerten och hon gör inget seriöst jaktförsök. Plötsligt kommer hanen på hög höjd över huvudet på oss i blixtrande snabb planflykt. Han försvinner bort mot Vätterstranden åt Omberg och honan följer efter.

Paret av pilgrimsfalkar besöker Ödeshögs centrum

Vilken upplevelse! De övervintrar alltså. För nog är det troligt att det är frågan om ett av de inhemska paren.

 

25 januari

En knapp decimeter nysnö på morgonen. Svettig innan morgonkaffet. Jag tror det är nyttigt.

Sen kommer solen fram. Temperaturen stiger på eftermiddagen till runt 0 grader och solen brassar från klarblå himmel. Jag går en spontan långpromenad bort över hembygdsgården och runt byns södra delar. Överallt sjunger blåmesar och talgoxar. Jag möter mängder av människor jag känner, alla känner ju alla här i Ödeshög, Man ler och är pratglad. De är en vinterdag att minnas.

 

26 januari

Åter kallt. Minus tio. Koltrasten på plats vid stampade äpplen redan till frukosten. Nu märks ljusets återkomst tydligt.

Återkoppling till vad jag skrev den 23 januari om gråsiska av cabaret-typ. Någon har undrat vad som menas.

Gråsiskorna finns i några olika raser.
Dels har vi vår vanliga nordliga gråsiska, den som finns i fjällbjörkskogen. Den är är verkligen grå i fjäderdräkten. Sen finnsi snösiskan, som av någon anledning (min åsikt) har egen artstatus. Den är ännu nordligare och finns i tundraregionen. Den är ännu ljusare än "vår" gråsiska och har rent vita partier i fjäderdräkten, typiskt rent eller nästan rent vit övergump samt kortare näbb.
Gråsiska av cabaret-typ är en sydlig ras av gråsiska. Den är mycket mörkare och har en brun grundton i fjäderdräkten. Den häckar företrädesvis i bergtallbevuxna kustregioner i Västeuropa, typiskt är Danmarks dynområden. Den har de senaste årtiondena börjat häcka i Sverige och är idag tämligen allmän som häckfågel i Sydsverige t ex i Halland. Denna ras har starkt och snabbt spridit sig mot norr och finns antagligen i lämpliga "busktalls-områden" även i våra trakter.
Det var en fågel av sådan ras jag hade vid mitt fågelbord den 23 januari. En iakttagelse jag och andra gjort är att de ofta kommer enstaka eller parvis fram till fågelbord, inte i stå stora sällskap som "vanliga gråsiskor".

Till Motala för att hämta inramade akvareller och på vägen hem kör jag över slätten för att titta till Stugan. Det är tunt med snötäcket på slättgolvet men desto mer där drivor fångats upp och lagrats marmorerade av jordflykt och vit nysnö. Spår från allehanda små och stora däggdjur löper tätt.

Vägen in till Stugan är svårpasserad med packad snö som ömsom bär eller brister. Högst i aspen sitter en kontrastrikt tecknad ung fjällvråk.

Gebbe Björkman

Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok


Ditt namn


Din adress


Land

Din E-mail

Meddelande

Kryssa i här om det är OK för dig att jag eventuellt publicerar något av ditt meddelande på min hemsida.

        

Tack!

När du har sänt ditt meddelande kommer du tillbaka överst till denna sida