Ateljé Gebbe

Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd

med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur

Juni år 2006

1 juni

Det känns i luften att sommarvärmen är på väg. Det är förstås ännu kyligt på förmiddagen då Lars och jag ger oss iväg upp på Omberg för att räkna orkidéer. Men efterhand som dagen framskrider känns det allt varmare och andelen blåhimmel ökar. Mot middagstid är det helt klart och solen börjar värma skönt.

Vi stannar först vid Ombergslidens kalkkärr där vi noterar att tillgängligheten har ökat på bekostnad av skönhet och orördhet. Så må det vara men nog känner jag en stor ambivalens inför det väldiga rampbygge som inramar kärret. Nu kommer förstås rullstolsburna och andra handikappade ända ut till vaxnycklar, axag, svarthö och luktsporrar. Det är ett offer som måhända är värt allt.

I skidbacken i kalklöten räknar vi sen in ett knappt hundratal Sankt Persnycklar. Ett gott år för dem konstaterar Lars som har stenkoll bakåt i tiden.

Ankt Persnycklar av Gebbe Björkman

Sankt Persnyckel

Ostmossen sedan och ängarna däromkring. Här finner vi ännu fler Sankt Persnycklar, minst ytterligare hundra exemplar. Och vad jag har längtat efter att få höra årets första rosenfink. Nu är det dags. Äntligen.

Rosenfink av Gebbe Björkman

Årets första rosenfink sjunger för mig på Omberg. Äntligen.

5 juni

Tre intensiva dagar är till ända.

Fredag - vårstädning av hela huset med fönsterputs och allt. Nu skulle pollenresterna och allt damm bort för gott.

Lördag - DM i Boule i Motala. Olle och jag överraskande utslagna redan i poolspelet.

Söndag - Heldag i trädgården. Dags för bönor och sista chansen för potatisen som börjat torka i förrådet.

Igår i trädgården noterade jag en bålgeting, en stor och brummande drottning, som besökte de nektarfyllda oxbärsblommorna. Den svartvita flugsnapparen ruvar i en av holkarna på garageväggen. Han kommer på besök ibland, kikar in i hålet och sjunger några strofer kortsång för att tala om att han finns. Han sätter sig ofta inne i grannarnas prydnadslönn och det är fantastiskt hur väl hans svartvita dräkt smälter in i omgivningen. Den vita undersidan fångar upp lövverkets gulgröna nyans.

I den andra holken på garageväggen är det bråda dagar för talgoxarna som har kläckt nu. I skuggiga partier i trädgården mot kvällningen börjar honmyggorna göra sig svårt påminda och i de sista solstrålarna dansar hanarna omkring.

...

Nu på morgonen värker det i den gamla kroppen. Stelt överallt. Men som på beställning är det varmt och skönt och jag är på väg ut till Tåkern tillsammans med Ullas 4:e-klass. Det lovar att bli en god dag för återhämtning.

...

Tillbaka igen efter exkursion med Klass 4A från Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög. En härlig förmiddag med enbart sol och glada miner, många fåglar och lävarm rastplats. Det intressantaste var nog en trollsländejagande lärkfalk, mängden av grodor i diket och en hel drös med sjungande trastsångare, nästan det enda som hördes genom vindens brus förutom skrattmåsarna förstås!

Skolklass - gebbe björkman

Hela klass 4A från Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög.

Skolklass - Gebbe Björkman

Grodjakt bland buskarna längs diket.

12 juni

Nästan trettio grader varmt. Ändå hörde jag tidigare idag på byn att det var frost en mil ner i skogen i förrgår morse. Det var så att pass att skrap av bilrutor var nödvändigt. Men, som sagt, nu är det hett som i en bakugn och genast börjar många klaga över värmen. Ett supersvenskt fenomen, kanske.

I Ödeshög finns ett vackert bestånd av skuggnäva som jag håller lite koll på. Det växer vid en trottoar som gränsar till en industrifastighet och som tur är har blommorna trasslat in sig i nätstängslet, där gräsklippare och kantklippare inte kommer åt. Växten är halvmeterhög och vackert rosalila med blommor som är mindre än midsommarblomstrets.

Skuggnäva - Gebbe Björkman

Skuggnäva

Än annan växtetablering jag håller ett öga på finns på vägen till Stora Åby öster om Ödeshög. I vägrenen där dök ett exemplar av ryssgubbe upp för drygt fem år sedan. Vad jag vet var den närområdets första.

Ryssgubbe av gebbe BjörkmanRyssgubbe - Gebbe Björkman

Ryssgubbe

Det är ju förstås inte alls en ovanlig växt, tvärtom. I sydliga delar av vårt land betraktas den, med sin grova djuplodande pålrot, som ett besvärligt ogräs som helt kan ta över på lämpliga växtplatser. Runt Stockholm till exempel dominerar den  juni månads vägkanter i fantastiska bestånd, liksom på många andra platser. I Östergötland finns den exempelvis rikligt vid Norrköping och söderut från Ödeshög i stora bestånd vid E4 vid Jönköping och enstaka däremellan. Nu tycker jag det är lite intressant att följa en nyetablering skild från tidigare och det är just vad som händer här vid Stora Åby. Arten tillväxer stadigt i antal och i år räknar jag in cirka femton exemplar spridda längs knappt tio meter dikeskant. Arten är gynnad av den dikesslagning som man gör idag, där de breda aggregaten blir veritabla fröbanker som förflyttar växter miltals åt gången. Om tio år är den säkert allmän också runt Ödeshög.

Ryssgubbens utbredning - karta från Naturhistoriska riksmuseets "Virtuella flora"

Idag var det verkligen nödvändigt att åka ner till Stugan för en stunds ans och översyn. Jag har inte varit där på nästan tre veckor och det är nog tur att värmen har torkat upp markfuktigheten annars hade jag knappast kunna klippa gräset med annat redskap än lie. Jag får ta det sakta med mycket fram och tillbaka men till slut, efter ett par svettiga timmar, är det gjort med stark klippare och högt inställd klippnivå. Pelargonerna i krukorna ser aningen vissna ut men jag tror att de kommer att klara sig med den rikliga bevattning jag nu ger dem.

I almarna, som börjar färgas bruna av alla mognande frukter, sitter två korpungar och krå-ar, nasalt och tillbakahållet. De vuxna fåglarna flyger över i vida svängar på fjäderslitna vingar. Starungarna är ute ur alla holkar och hänger brunfärgade och skärrande efter sina föräldrar i maskjakten runt betena. Trollsländor dansar i solskenet och sädesärlans kortstjärtade ungar känner mig ännu inte och är bedårande orädda.

Häggspinnmal - Gebbe Björkman

En helt kaläten och inspunnen hägg

Förra årets makalösa angrepp av häggspinnmal tycks fortsätta även i år. Överallt i i buskridåer och skogsbryn dyker de upp nu, gråfärgat kalätna häggar, som är inspunna av miljontals små glupska larver. En hägg som angrips två år i rad får kanske vissa problem med att överleva vintern.

häggspinnmal  Gebbe Björkman

 Gebbe björkman

Oxeln blommar rikt medan häggarna redan står kalätna.

För övrigt är det en sällsynt rik trädblom i år, tycker jag. Jag tror att jag aldrig tidigare har sett en vackrare blomning av till exempel, oxel, hagtorn och syrén. Föregående stabila snövinter var säkert gynnsam.

 

25 juni

Tillbaka i ateljén efter cirka tio dagars semester. Först tre dagars boulespel i Sveriges största internationellt öppna tävling - Mayo Open - i Kungsträdgården i Stockholm, där jag medverkade i tre klasser: trippel veteran, öppen singel och öppen trippel. Det gick över förväntan säger jag blygsamt. Vi, d v s Göran Ivarsson, BG Damberg och undertecknad vann veterantrippeln efter stabilt spel. Det var en härlig upplevelse att få spela semifinal och final på centercourt med stor publik och konferencier. (länk).

guldmedalj i Mayo Open 2006 gebbe björkman

Guldmedaljen i trippel veteran

I singel var jag trött och nöjd och blev utslagen redan i andra omgången på kvällen samma dag som guldvinsten. Inte så underligt. Dagen därpå gick vi till 16-delsfinal i öppen trippel och fick till slut stryk mot det danska landslaget. Sånt kan man acceptera. Totalt alltså en mycket lyckad tävlinghelg för oss i Club de Boule från Gränna.

Och för att få en viss anknytning till natur; det är verkligen en höjdare att på nära håll i storstaden få njuta av Stockholms kolsvarta och orädda silltrutar; en fågel att värna om.

...

Hemma igen på söndagen och därpå snabbt iväg på fem dagars resa mot nedre Norrland där vi besökte goda vänner i Bollnäs. Vi stannade till hos dotter Hanna i Uppsala på hemvägen och sen for vi tillbaka över Skultuna där vi gästade Ullas föräldrar.  I trakten av Bollnäs noterade jag flera storspovar på åkrarna. Jag fick nostalgiska vibbar - precis så var det även i min barndoms Östergötland. Hösten är på ingång och de första skogsnäpporna och storspovsflockarna gick mot söder. I ett kärr, i en igenväxt vik av den uppdämda Ljusnan kallad Varpen, hörde jag näktergal och två spelande vattenrallar. I Järvsö besöktes det s k Järvzoo - en anläggning för de fem stora rovdjuren i landet: människa, björn, lodjur, varg och järv. En mycket bra anläggning, framför allt vad gäller informationscentrat som var pedagogiskt och sakligt. Själva djurparken var ju som djurparker brukar vara - på gott och ont. Och visst fick vi se alla djuren inklusive rovfåglar och ugglor.

varg Gebbe Björkman

Varg

järv - Gebbe Björkman

Järv

älgkalv - gebbe Björkman

En snuttesugen nyfödd älgkalv

Midsommar sedan i en stuga vid Kattingen i Södra Vi på sydsidan av sjön Sommen men ännu i Östergötland med Amy och Olle. Ett otroligt skönt och mysigt dygn nära den vilda storskogen där göken och kattugglan ännu ropade och där aspfjärilen seglade över grusvägens regnvattenspöl.

aspfjäril - Gebbe Björkman

Den här aspfjärilen hade fått en törn av en bil men efter en stunds vila seglade den snart omkring igen.

Nu är jag som sagt hemma i Ödeshög igen till rabattrensning oh trädgårdslandsvattning. De första månadssmultronen fick Ella igår som tröst för att Sverige förlorade.

...

Idag sirpar nyutflugna svartvitungar i asken och jag svettas i den instängda ateljéluften. Dags för nya tag!

 

28 juni

Äntligen regn. Det senaste dygnet har det kommit över trettio millimeter doftande regn till glädje för allt och alla.

 

30 juni

Solen skiner varmt och klart igen.. Perfekt timing inför det bröllop som ska ske i morgon. Vår dotter Emma gifter sig med Jakob i Vårdsbergs kyrka, en av Sveriges äldsta, och efterfesten skall äga rum på Sålla kvarn vid Sjögestad.

Idag har vi varit där och förberett allting. Jag fick förtroendet att dekorera alla borden. Det gjorde jag bland annat med tio kilo slipad Vättersten gärdade med revor av vild murgröna också från Vätternstranden. Det blev himla vackert!

Utanför festlokalen strömmar vattnet porlande utför bräddavlopp och genom springor i dammportarna! Ella och jag kastar sten., glänsande gröna jungfrusländor dansar runt, gula svärdsliljor blommar, fiskarna smackar i ytan och forsärlor trippar runt i det nästan torrlagda fallet; en ny art på denna plats kanske, jag måste kolla.

Sen hem till sommarprogrammet. Jag måste lyssna till Björn Olsens kåseri. Det blir nog lite om fåglar och fågelskådning också kan jag tänka.

Gebbe Björkman

Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok


Ditt namn


Din adress


Land

Din E-mail

Meddelande

Kryssa i här om det är OK för dig att jag eventuellt publicerar något av ditt meddelande på min hemsida.

        

Tack!

När du har sänt ditt meddelande kommer du tillbaka överst till denna sida