Ateljé Gebbe
Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd
med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur
Juli år 2006
1 juli
Vår dotter Emma gifter sig med sin Jakob i Vårdsbergs kyrka söder om Linköping i underbart väder och med kyrkan full av folk.
Sen blir det en bröllopsfest som heter duga i Sålla kvarn vid Sjögestad väster om Linköping ända från kväll till nästa dags morgon.
Jag är privilegierad. Ånyo!
3 juli
Äntligen första badet. Det är över tjugofem grader varmt. Himlen är strålande blå med låga sommarmoln bara borta vid horisonten över Västergötland, som alltid. Hanna och jag åker ner till vårt eget paradis vid Vättern vid Ödeshög. Vi har Sveriges förnämsta bad inpå knutarna. Jag lovar. Och så okänt. Nästan bara för oss - bygdens egna innevånare.
Vattnet är badbart. Ungefär arton grader varmt om man inte dyker för djupt för då känns det kylskåpskallt. Att säga att vi njuter är en avgrundsdjup underdrift.
Se bara!
4 juli
Värmen består och vi närmar oss rötmånaden, se här bara (saxat ur TranåsPosten):
"Skyddsjakt
på sädesärla i Tranås
Tranås kommun har
ansökt om skydds-
jakt på en aggressiv
sädesärlehanne.
Fågeln anfaller
fönster och annat
i ett villaområde i
jakt på sin egen
spegelbild, uppger
Smålandsnytt.
Attackerna har
pågått i cirka två
månader och de
boende upplever stort
obehag. Kommunens
skyddsjägare har
hittills försökt att
skrämma bort
sädesärlan, men utan
framgång.
Nu ansöker man hos
länsstyrelsen om
att få skjuta fågeln
och skriver
i ansökan att dess
beteende "utgör en
olägenhet för
människors hälsa".
5 juli.
Sveriges fågelfauna - en av Europas mest hotade!? Se vidare denna länk.
8 juli
Det har varit några dagar nu med nästan för mycket värme. Igår i Linköpings utkanter, där vi var stand-in-föräldrar åt vårt barnbarn medan Emma och Jakob är på bröllopsresa, var det 32 grader varmt och fuktigt. Mot kvällen laddade det upp med åskväder och några korta skurar. Något dygn har betraktats som tropiskt; d v s nattemperaturen har inte gått under tjugo grader. Tämligen ovanligt, tror jag.
Det blev häromdagen en liten utflykt med min far Acke. Vi började med fågelplattformen vid Sättuna vid Roxen; ett härligt ställe med god koncentration av det mesta i fågelväg; så även denna gång. Lärkfalk seglade över i jakt på trollsländor, fyra skräntärnor rastade, två brushanar spatserade omkring i något ruffig sommardräkt,. Rödbenan vallade söta ungar på ävjan och en rödspov badade och vilade.
Vassar vid Roxen.
Efter detta blev vi badsugna i värmen och åkte bort till Kungsbro där vi badade i Motala ström. Klart och ljummet vatten men bottnen var lerig.
Pilblad i Motala Ström vid Kungsbro
Snårvinda vid Kungsbro - i enorma bestånd längs Strömmen
Avslutet blev Stjärnorpsravinen där vi vandrade upp några hundra meter i djup och blommande grönska. En otrolig plats egentligen. Små bruna myggor plågade dock våra vrister och till slut gav vi hastigt upp.
Pappa Acke i ravinen vid Stjärnorp
Hässleklockorna bildar en egen blå skog i ravinen
10 juli
Lätt och glest regn följer kallfronten in från sydväst. Det är friskt att andas.
11 juli
Årets första gröna vårtbitare spelar i häcken hemma. Ett litet hösttecken, känns det som, och med det menar jag inget negativt eller sorgligt, bara ett konstaterande att årstiderna förvisso går in i varandra.
14 juli
Arbetet med rivning av det gamla lutande staketet hemma påbörjas på morgonen. Det är ett tjugotal gamla syllstockar som legat i 25 år som nu skall ersättas med vacker knäcksten.
Jag är nästan färdig då jag kör spettet in i ett getingbo. En arg svärm omringar mig. Jag springer som en tokdåre och känner getingarna klamra sig fast på mina kläder, vilka som tur är ganska täckande trots värmen. Där jag är bar, på vrister och på armar, får jag ta emot en handfull stick. Jag räddar ansiktet med förtvivlat fäktande.
Efter akutbesöket förra sommaren med ett allvarligt getingstick i tummen, har jag betapred och annan medicin alltid tillgänglig hemma. Detta först och sen tar jag bilen ner till vårdcentralen för säkerhets skull. Jag får kvarstanna för observation en halv timme och sen bedöms det som att jag klarar mig bra denna gång. Kanske getingen förra året gjorde nytta genom att förbereda min kropp bättre.
Men någon fortsatt staketrivning blir det inte idag. Det kliar så jag blir tokig och vis av erfarenhet vet jag att det blir än värre i morgon.
Usch!
21 juli
Nu är jag äntligen klar med rivningen av staketet. Det har varit ett svettigt och tungt arbete. Nu återstår att bygga upp en ny mur av knäcksten och med detta kommer jag att få hjälp, tack och lov. Mina armar värker, framför allt den vänstra armbågen. Tur att det inte är min boule-arm!
(Jag blev klubbmästare i Club de Boule i Gränna i helgen förresten.)
Värmen har dallrat strax under trettio grader hela den senaste veckan men just nu kommer den första ilningen av svalare luft glidande längs backen. En kallfront är på väg upp över landet från sydväst och molnen tätnar på himlen.
Ulla och jag kommer alldeles från Hästholmen där vi intog en macka och kaffe vid kaféet. En miljö som är görskön, verkligen! Den nya piren och gästhamnen var nästan fullbokad. Sonja och hennes tjejer hade fullt upp att göra vid serveringen. Här nere vibrerar en stämning av kust och hav. Det man saknar är väl en fiskebod. En sådan vore ett lyft!
Bad har det blivit gott om för mig den senaste tiden, i Öninge framför allt, där jag har varit nästan ensam och som alltid då, kunnat dyka ner i det gröna friska vattnet naken som ett djur, för att tvätta bort svets och smuts. Känslan är obeskrivlig och vakenheten efteråt är nästan ännu härligare.
Det är palsternackornas tid nu. Längs E4 över slätten färgar vildformen dikeskanterna alldeles gula. Den ena högtiden avlöser den andra. Sommaren och dess blomster är i år magnifik. Men förstås, nu behövs det mycket regn i bygden. Kanske det kommer i eftermiddag.
Torkan har alltså börjat bli ett problem. Jag har punktvattnat några rabatter och fruktträd. Gräsmattorna är frasigt gula. Så var det emellertid inte i Emmalund.
Emmalund är ett koloniområde i sydöstra utkanten av Linköping. Dit var vi bjudna i förrgår att besöka moster Ulla och morbror Bengt på vin med smörgåstårta samt kaffe med frukttårta. Min far och mor var med. Vilken blomsterprakt och odlarglädje. Det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga att vandra omkring där bland tusentals blommor och bärbuskar. Allt var frodigt och rensat och överallt möttes man av glada och lyckliga människor som fikade, vattnade och solade i detta "Compact Gardening". Närheten till den fridfullt flytande Stångån gjorde känslan än skönare. Emmalund är verkligen en idyll att bevara. Kampen mot bostadsbyggande, kanske företrädd i ett expansivt tänkande och aggressivt kommunhus, går väl aldrig över men jag har definitivt valt sida. Inte minst för den virtuose och orädde koltrasthanens skull; och mosters och morbrors och alla andras också förstås. Tack för upplevelsen!
Jag tror mig förstå att det varit en god häckningssommar för tornseglare. Redan i förrgår kväll kom ett kompakt gäng lågsniffande över tomten. Som jag uppfattade det var det den första flocken tornseglare med ungar med i sällskapet. De snurrade runt över Ödeshög en kvart i tät formation och ljudligt skrikande hela tiden, sån där typiskt flyg- och orinenteringsträning för nyflygga ungar. Det är tidigt. Födotillgången har varit god nästan tjugofyra timmar per dygn den senaste månaden, vilket inneburit snabb uppväxt och tidig flygnad.
Vi köpte en färdigplanterad stengodskruka till yttertrappan för en månad sedan, Ulla och jag. Där fanns lite vanliga blomster och en liten buske av något slag. Den liknar en liguster eller någon form av myrten eller granatäpple men är nog antagligen en odlad variant av sälg. Hur som helst. Häromdagen upptäckte jag en ganska stor och mycket roligt formad fjärilsklarv som friskt åt på de späda bladen till denna miniatyrbuske. Ena sidan var nästan renäten. Den hade bakkroppen uppvinklad som svansen på en ekorre och eftersom jag känner till att det finns en fjäril som heter ekorrspinnare, vars larv har gett arten dess namn, trodde jag att det var en sådan.
Men nu, efter konsultationer i fjärilslitteraturen här i ateljén, noterar jag att det istället är larven till en piltandvinge vi har i vår lilla plantering. Var kommer den ifrån? Har den följt med den planterade busken som ägg hela vägen. Nu måste jag låta krukan gå till övervintring så kanske den vuxna fjärilen lyckligen kläcks nästa vår, ty antagligen kommer larven att lägga sig där för övervintring
23 juli
Fantastiska dagar med tropiskt hett och fuktigt väder. Vi har firat Hanna hemma i Ödeshög. Först med en överraskningsresa till Visingsö med allt vad det innebär av festmåltid i det gröna, remmalag och kallbad under lördagen och därefter med släkten i trädgården under söndagen. Bad då också förstås med kusiner och allt vid Öninge. Detta blev ju ett måste efter tidningsartikeln om mig i lördagens Östgöta Correspondenten, där det berättades om min fritid.
Båtfärd till Visingsö på lördagen
Uppsittning på remmalag - Visingsö lördagen
Bad i Öninge vid Vättern med släkten på söndagen
Festmåltid i det gröna hemma i trädgården under söndagen
Festföremålet Hanna med kusinbarnet Tilda.
Allt medan Hallonglasvingarna parar sig i hallonlandet helt ovetande och bekymmerslöst.
26 juli
Vaknar svettig som vanligt. Kollar termometern. Det är tjugoåtta grader både inne och ute. Hettan består. Och torkan!
Ett spegelblankt Vättern med ett gammalt åskmoln i fonden över Västergötland.
Igår kväll vid Orrnäs, Vättern, provar abborramete med mask framgrävd under vinbärsbuskarna. Spegelblank sjö men inte ett napp. Inte ett endaste litet nafs ens. Men en trevlig stund blir det. Och mycket rofylld. Och nu börjar vattnet bli varmt. Minst tjugo grader intill de spetsiga strandklipporna.
Flötet ligger alldeles stilla.
27 juli
Johannamarknad mitt i byn. Vid vårt stånd, Ateljé Gebbe, vid torget, uppmäter vi 33 grader i skuggan kl 13. Och under presenningen är det säkert 40 grader. Besökarnas antal är klart reducerat och försäljningen når kanske upp till en tredjedel av det normala. Kl 18 på kvällen och en timme kvar. Ett åskväder närmar sig raskt och vi, liksom alla andra knallar, bryter i förtid. Vi är klara klockan kvart i sju alldeles som regnet kommer. Hemma vid bostaden kommer det kanske tio millimeter men i centrum bara en skvätt; väldigt lokalt alltså men ändå något över vår törstiga trädgård.
Det är extremt torrt ute nu. Björkarna som började gulna för någon vecka sedan har snabbt blivit bruna och nu är årets växtsäsong över för dem. De gör höst för att över huvudtaget klara sig vidare i livet.
Björkarna vissnar för gott.
28 juli
Kvavt och halvmulet. Klipper gräset i Stugan. Det som finns sticker upp ur det gulbrända. Avslutar lite arbeten i ateljén:
Illustration "Havsstrandäng" till Sveriges Natur går iväg med post
Illustration bokomslag till en ny bulgarisk fågelatlas " Balkanflugsnappare" går ner i lådan rekommenderat.
Nu ska jag ta en veckas semester. På riktigt! med Ulla och Karin till Turkiet. Ur askan in i elden - vädermässigt menar jag. Ser fram emot isabellastenskvätta och levantbulbyl. Det visar sig.
29 juli
Cikorian var förr, åtminstone för mig, en typiskt gotländsk blomma.
Cikorian blommar ljuvligt himmelsblå.
Med fröpåsar för ängsblommor har den emellertid spritt sig även in till min trädgård. Här blommar den nu verkligen skönt himmelsblå lite överallt och även mitt i gräsmattan. Kanske kan det torra och soliga vädret också hjälpa till med etableringen i Östergötland, för nog finns den idag här och där längs landsvägar och torrbackar, där man aldrig såg den tidigare. Förutsättningen för en spridning i bygden underlättas naturligtvis också av den kalkiga jordmånen i vårt landskap.
Den massförekomst som finns på några övergivna torrvallar alldeles söder om samhället Ödeshög, närmare bestämt i Svämb, går ändå utanför det gängse. Här är det som om himlen sänkt sig till jorden. En blå sky ligger över markerna. Men man får passa på under förmiddagen. Redan kl två stänger blommarna butiken för dagen.
Himlen har sänkt sig till marken.
Anledningen till denna exotism vet jag inte. Men på något sätt måste här en omedveten eller medveten mänsklig hjälp med fröspridning ha skett. Vackert är det så det förslår! Passa på!
(Tillägg: skrivet den 2 februari 2007. Nu vet jag varför cikorian växer så frodigt här. Den är insådd som ett experiment för att få fram ett gott bete åt svin. Hela växten och framför allt rötterna älskas visst av dessa djur. Men till sist blev det visst aldrig av med påsläpp av grisar, så försöket blev väl på sätt och vis misslyckat även om inte jag tycker det.)
Nu är det dags att packa och dra!
Gebbe Björkman
Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok