Ateljé Gebbe
Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd
med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur
April år 2007
1 april
Jag är morfar hela dagen. Ulla är bortrest till Lissabon och jag och Ella gör Omberg och Tåkern i härligt väder.
Först blir det besök vid Stocklycke vandrarhem på Omberg, där vi äter glass och sparkar kring i löven, letar nyckelpigor och samlar bokollonskal.
Ella äter glass och upptäcker en spännande grushög vid Stocklycke.
Vi får låna en flytväst av snälla Mia och med den åker vi till Stugan vid Tåkern.
Ella laddar för kanotfärd.
Vi tar en liten tur i kanoten på kanalen. Den blir kort ty Ella är inte så där jätteförtjust.
I vårlöksblommen.
Istället tittar vi på grodor, leker med tre meter långa vassrör, luktar på vårlök och kollar fjärilar. Sen lägger vi oss en stund på varsin soffa och bläddrar lite i fågelböckerna.
Ella gör precis som morfar och läser i en fågelbok i Stugan.
Det är en givande dag.
4 april
Nu har det blivit några dagars intensivt målande i Stugan. Det är betydligt kyligare och kakelugnen har gått varm.
Förarplatsen är tom - fikapaus - vårbruket är snart över!
Vårbruket är snart avklarat! Pestskråpen blommar rosa i alla diken. Alla sälgar blommar mäktigt och bina surrar däri..
Pestskråpen färgat diket rosa.
Brunhökarna som dansar över sjöns vassar fick idag besök av en blå hane och igår såg jag förresten en varfågel. Det är en doft av kvardröjande vinter i vårens sköna tid.
8 april
Det har varit en lång påskhelg, ännu inte över, med familjär samvaro hela tiden. Och den är ju inte slut förrän i övermorgon. Vi har bland annat besökt Ombergs blå backar och beskådat ett naturligt blomsterarrangemang utan motstycke detta år.
Blåsippsblommen färgar backarna i ultramarin
Men där finns alla färgvarianter förstås.
Just nu, kl 20.00 på påskaftonskvällen har jag slitit mig till en stund i ateljén för diverse småplock. På vägen hit singlar små snöflingor ner från en grå sky. Det är kallt och bistert och det förutspås komma någon centimeter nysnö i natt, men förhoppningsvis blir det mest regn till slut. Sån är också aprilvåren; alltid skulle jag vilja påstå. Jag täcker mitt fikonträd varje natt men knopparna börjar ändå bli bruna och på dammen är det nyis av en knapp centimeters tjocklek varje frostig morgon. Det känns lite segt men inte heller detta är underligt. Jag känner igen mönstret.
11 april
Åter soligt och något varmare nu. De senaste morgnarna har varit vinterlika med snö på backen. Två vinterväder har dragit förbi och markerna har fått efterlängtad fuktpåfyllning. Gulblommande sälg och snövit mark är en egendomlig men nästan vacker kombination. Man vet ju att det går över och då går det att förlika sig med aprilvädret.
18 april
Mycket har hänt sedan senast jag skrev. Såsom att sommaren gjorde en visit några dagar. Det slogs ett "all time high" värmerekord för årstiden i Sverige med officiella 25,7 grader i Markaryd söndagen den 15 april. Själv uppmätte jag 22 grader vid Stugan samma dag och ungefär lika varmt var det sen på måndagen. Det var måleri i skjortärmarna som gällde.
Björkarna slog ut momentant, kastanjerna gick nästan i blom, lönnarna tog steget fullt ut, alla trädgårdshäckar blev gröna och blåsipporna fällde sina kronblad och vitsippsbackarna tog över direkt. Till och med gulsipporna var samtida med de sista blåsipporna. Och minsann - gullvivorna blommar redan sen några dagar tillbaka. Det är tidigt det!
Mitt spaljépäronträd blommar rekordtidigt.
Vid husväggen hemma i Ödeshög gick mitt spaljépäron i blom den 13 april. Nytt rekord!
Tyvärr - en död snok.
Snokarna är på plats nu vid Stugan. Det är full fart i fjolårsgräset och häromdagen kom en hane slingrande över mina fötter, nästan, och jag stod alldeles stilla. Tyvärr blir många snokar också ihjälkörda på vägen som löper runt den sydvästra sjöändan. Mellan min stuga och Väversunda kyrka räknade jag en dag till nio offer.
...
På kvällen åker jag till Bjälbo församlingshem för att deltaga i ett arrangemang ordnat av Vadstena guideförening. Jag skall inleda kvällen med ett fritt kåserande föredrag om "Mitt landskap". Därefter blir det potatissoppa med sill, potäter o nubbe serverade i folklivsstil. Men jag kör bil och få hoppa över den klara.
Gödseldoften ligger tung över Bjälbosänkan när jag åker hemåt. Vägen är kladdig av flytande grisskit. Höstrapsen är knoppig och halvmeterhög.
19 april
Hämtar ut en stinkande bil ur garaget och kör en extra runda genom byn till ateljén för att försöka tvätta bort gödselodören i alla vattenpussar från nattens och morgonens härliga vårregn. Det blåser en frisk sydväst. Snart ska jag gå till frisören och klippa mitt hår. Senast jag gjorde det var i Villahermoso på La Gomera.
20 april
Frisk, på gränsen till storm, nordvästlig vind med luddigt vita moln mot blå himmel. Det är bistert och kastanjen har stannat upp sin resa in i sommaren som tur är.
Jag har tackat nej till att deltaga i presentationen av boken "Pilfink" i Stockholm på torsdag. Min stolthet säger nej efter en annonsering där man helt har glömt bort min insats. Jag är bitter och förnärmad. Jag klarar mig själv och behöver inte krusa. Sådant kan också livet vara för en illustratör. Jag vet att jag inte är ensam i denna känsla. Illustrationer kommer oftast på släp i ett långt tunt snöre. Om man har tur vill säga eller inte har ett välkänt namn som lockar publik lika mycket som författarens.
24 april
Hämtar inramade tavlor i Motala. På vägen hem lättar dimmolnen och värmen kommer smygande. Vid Vadstena flyger en ladusvala över vägen. Råkorna verkar ha kläckt och det är fullt av vuxna fåglar som samlar mat på åkrar och längs vägkanter.
På eftermiddagen gör jag ett kort besök vid Svämb och hör mina första lövsångare sjunga.
30 april
Mycket har hänt den senaste veckan. Våren stormar in med vackert väder och ganska behagligt, ibland mycket behagligt klimat. Idag är det i och för sig något svalare igen; högtrycksbetonat väder visserligen men med centrum placerat över västerhavet, varför vinden drar ner kristallklar ishavsluft med nordvästvindar, som dessutom under passagen över Vättern blir än svalare. Men, som sagt, våren går inte att hejda nu. I morgon är det redan första maj och det känns lika överraskande varje nytt år!
Vid Stugan har jag stått på min veranda och målat friluft nästan varje dag. Mitt arbete har interfolierats av skilda naturiakttagelser av varierande dignitet runt om knutarna. Ett litet axplock kanske därifrån och från Ödeshög?!
1. Mötte en kissande räv en morgon. Funderade då på huruvida hanräven lyfter på benet som hanhunden gör. Den här räven hukade honlikt vid dikeskanten.
2. Fälthararna springer omkring som galna och ungarna från den första kullen är redan stora.
3. Redan förra söndagen såg jag de första grågåskullarna vallas runt vid Tåkerns strandängar. På några dagar exploderade antalet. Här finns en klar synkronisering, som säkert är av vikt för överlevnad eftersom familjerna alldeles tydligt hjälper varandra med vakthållningen.
4. En tvåårig havsörn besökte mig alldeles utanför Stugknuten en dag och den skärrade upp nämnda grågäss alldeles väldigt.
5. En pilgrimsfalk också flög förbi när jag målade på altanen.
6. Vårlöken har vitnat. Det är alldeles väldigt så koncentrerad den blomningen är. Bisurret är borta här och nu står resterna brunrostade av svamp, klorofyllet är återvunnet ner till löken och frukterna lutar mogna ner mot backen.
Vårlöken vitnar och böjer sina mogna frukter mot backen.
7. Lönnarna blommar gulgrönt och björkarna slog ut tidigt i år. Kvar är ek och ask.
8. Jag har sett morkullor flyga över Dags mosse. Inget märkvärdigt förstås.
9. Högnordiska ljungpipare fyller slättens ljudrum. De drar omkring i små flockar över den svart mossjorden med vemodston och knorrande visselspel.
10. Rödbenans spel når även det mina öron från strandängen.
11. En morgon sjöng plötsligt både svarthätta, grönsångare och trädpiplärka från alridån ner vid kanalen och jag vet att både rörsångare och trastsångare har anlänt. Till och med den vanligen något mera vårsega sävsångaren har kommit. Anders vid Fältstationen har nämligen ringmärkt en sådan, rekordtidigt kanske!
12. Ute på krönet av kyrkogårdsmuren vid ateljén blommar råttsvansarna sen några veckor tillbaka. En märklig blomma. Just när den slår ut blir det som en sky av gula miniatyrstjärnor.
13. Lika märklig i uppenbarelse är ju desmeknoppen som blommar under storträden i Ombergs lövlundar. Vi studerade bl a den förra helgen när det var länsstämma vid Stocklycke för Naturskyddsföreningen.
14. Körsbär och plommon slog ut samtidigt i år och mina träd är fulla av vacker blom, vildbin och humlor.
15. En hornuggla lättade från skogskanten vid mossen en kväll när jag körde hem och rådjuren tuggade lugnt vidare då jag passerade..
16. Rapsen är nu ordentligt gul.
17. Mindre hackspetten är kvar vid Stugan. Den häckar troligen i någon av kärrets ruttnande björkar.
18. En turkduva spelade en stund en förmiddag vid Kvarnstugan. Är det den första på denna plats?
19. Ringtrastar har hållit till vid Gottorp och en dag hörde jag faktiskt en som sjöng lite.
20. Snokarna har levt upp vid Stugan. Jag har haft många mysiga möten och ibland känt mig som en "peeping Tom".
21. Två igelkottar gjorde det också! På gräsmattan vid ateljén härom kvällen.
22. Maskrostid. Det är vackert det. Och hästhoven har rest sina vita bollar.
23. Pilfink, blåmes och talgoxen har lagt beslag på var sin holk i trädgården men ännu finns plats för den svartvita flugsnapparen som jag kanske får höra idag, ty nu ska jag lämna ateljén för att åka ner till Stugan.
...
Hur gick det då? Med flugsnapparen menar jag. Jo minsann. Det första jag hör när jag öppnar bildörren är en svartvithane som sitter där i en alm och sjunger frejdigt. Den har kommit nu på morgonen meddelar Anders. Sånt kan väl kallas fingertoppskänsla.
Gebbe Björkman
Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok