Ateljé Gebbe
Dagbok över naturliga händelser i Ombergsbygd
med högst personliga reflektioner och spontana reaktioner på företeelser i min närnatur
December år 2007
1 december
Förskräckligt väder; blött, grått och mycket blåsigt.
Ulla och jag är i ateljén. Vi har ordnat med Julsalong under två dagar men intresset har varit minst sagt dämpat. Nu är klockan strax efter tre och sen vi öppnade klockan elva har ett tjugotal personer varit på besök. Vi hoppas på bättre framgång i morgon då det är allmän julskyltning här i Ödeshög. Det är inte alltid så enkelt att locka folk. Inte ens till Ateljé Gebbe.
Nu blåste flaggan på väggen ner. Fästet har gått sönder. Samtidigt faller mörkret och inga marschaller klarar blåsten.
Jag sitter och viker och buntar de nya jul/korrespondenskorten. Nu känns det lite långtråkigt det måste jag erkänna. Men imorgon - är en ny dag!!!!
3 december
Det regnar - rejält. Ännu klockan åtta är det nermörkt.
Igår, första söndagen i advent och julskyltning i Ödeshög, blev en bra dag för vår julsalong. Några hundra personer besökte oss och stämningen blev därav god.
5 december
Jag åker till Motala för att lämna några akvareller till inramning. Vädret är milt, jag tittar på mätaren i bilen, den visar åtta grader. Vinden är sydvästlig och frisk och i bilradion är prognosen kuling längs Sveriges alla kuster i morgon. Också det en vinter.
Vid Åsby på Rv 50 flyger ett gäng vinterhämplingar upp från dikesrenen. De första för säsongen och kanske för ett par år tillbaka i tiden. Annat var det på 60 - och 70 -talen. Då såg jag ganska gott om vinterhämplingar runt om på slätten och alltid även flockar av snösparvar. Det är inte på samma sätt längre; något har hänt där men jag vet inte vad.
Vinterhämpling
Vid Herrestad hovrar en av försvarets helikoptrar över åkern och vad den gör där vet i fåglarna; bredvid den hovrar även en tornfalk.
Jag tar andra vägen hem; över Furåsa och Väderstad och noterar korp och en räv med smal rompa. Sen är jag hemma igen och då börjar det redan mörkna. Dagen är kort.
7 december
Mildvädret fortsätter med temperatur på mellan fem och tio grader plus. Och det blåser hela tiden från sydväst. Det låter unikt - men icke. Kolla min dagbok i december 2006 - då var det ännu varmare så här dags.
På kvällen har Naturskyddsföreningen i Ödeshög julfest och julbord på restaurang Le Bistro. Vi är 27 medlemmar närvarande och stämningen är mycket god.
10 december
Jag är inbjuden till Tåkernfondens 20-årsjubileum på Slottet i Linköping. Vid detta tillfälle presenteras också det vinnande bidraget i arkitekttävlingen om den blivande anläggningen vid Tåkern - ett nytt Naturum av hög klass vid Glänås.
"Som ett Rö för Vinden" - vinnande förslag till Naturum Tåkern
(klicka på bilden och läs vidare)
Vi är trettiosju personer närvarande. Efter bildvisning och information på Länsstyrelsen är det trerätters middag på slottet och därefter visning av "Som ett rö för vinden" - en anläggning helt i Tåkernvass.
11 december
Jag och Lars åker ut till Holkaberg på morgonen med ryggan lastad med kaffe och lussebullar. Vi hälsar på Christer och Håkan som för Länsstyrelsens räkning gör restaureringsåtgärder i detta nya naturreservat.
Naturvårdsåtgärder vid Holkaberg vintern 2007/2008
Här återskapas öppna ytor, gallringar och hamling av gamla och nya träd. Det är ett spännande projekt och ett oerhört vackert och intressant område alldeles granne med de pampiga och svårtillgänliga Vätterbranterna.
Lars resonerar med Håkan och Christer
14 december
Jag blir en glad illustratör och konstnär idag, då jag får besked från Sveriges Författarfond, att jag har blivit arbetsstipendienär. Härligt! Nu kan jag få en viss ekonomisk hjälp med ett spännande projekt jag har på gång i tankarna inför kommande år.
18 december
Nu är det mörkt bokstavligt talat alltså. Men snart vänder det igen. Jag sitter gärna inne i min varma ateljé, just nu med illustrationsarbete till Sveriges Natur och Stefan Castas små naturbetraktelser, det har ju blivit ganska många sådana de senaste åren. Den här gången är det en gärdsmyg som gäller; den tuffa lilla fågeln som gärna kan sjunga en stund även den mörkaste midvinterdag.
Gärdsmygen sjunger även mitt i vintern
För övrigt har jag ju nu lagt ut min senaste reserapport på resesidan. En diger digital lunta om färden till Sumatra och Java under hösten 2007. En berättelse, rikt illustrerad, som jag tror kan väcka din läslust. (länk)
Gammal hasselstrut studeras
Till lunch kommer Janne på besök till ateljén. Han överraskar mig fastän vi har bestämt möte. Midvinterglömska. Vi åker ner till Holkaberg. Jag vill visa honom de fina markerna där i naturreservatet. Vi går runt någon timma i rasbranterna, tittar på mossor och lavar, alla flyghål från baggar och kryp i lårtjocka hässlen och rimfrosten som lägger sig gråvit över skogen på krönet.
Här har askskottssjukan slagit till - gränsen mellan grönt liv och brunröd död är tydlig
Nu har jag lärt mig hur askskottsjukan diagnostiseras. Det lärde mig Christer härom dagen. Jag finner ganska många ungaskar som är sjuka och döda.
Visingsö seglar som ett skepp på Vätterns snåla ljushorisont.
På hemvägen tar vi lunch vid Vida Vättern med ljuset över Visingsö och Vättern som vacker fond innan det är dags att åter åka hem till arbetet i ateljén.
19 december
Mörk och grå morgon - vad annat!
21 december
Så där, nu har det vänt. Det hände ungefär klockan 7 i morse att jordaxeln lutade över till fördel för ljuset.. Nu kommer solen högre upp för varje dag igen. Ett litet steg mot våren faktiskt redan så här dagarna innan jul.
23 december
Ett lätt snöfall ger hopp lite vit jul. Det återstår att se om pudret kommer att ligga kvar i morgon.
24 december
Det blev aldrig något av snön. Idag är det mycket milt igen och viuden blåser från sydväst. I en liten öppning vid horisonten skiner solen in en kort stund på morgonkvisten men redan nu tjocknar dimmolnen. Det var nog den första solglimten på tre veckor tror jag.
Jag är i ateljén och vattnar blommorna bara.
28 december
Julen är överstökad med många godsaker och hela släkten samlad. Det blev en grön jul. Det där med "Anders slaskar ....." få vi numera lägga i sopsäcken. Ur led är tiden vad vädret beträffar.
Jag tittade till Stugan igår. Det blåste småspik. Slätten låg grå, blöt och öde. Några flockar kanadagäss hörde jag under Omberg och gulsparvar och en korp. Det var nästan allt.
Havsörnar vid Tåkern - det här en akvarell från november förra året men den gäller lika väl idag.
Jo, förstås, havsörnar såg jag ett par stycken över sjön. Det går nästan inte att undvika numera. Och på kvällen kommer ett fint inslag på Östnytt i TV med ordförande i Tåkerns fältstation, Bengt Andersson, som berättar om rekordet på 22 havsörnar som räknades in för några veckor sedan, då isen delvis låg några dagar på sjön.
...
Men det där med vädret ... vi har högst åtta år på oss att åtgärda den hotande klimatkatastrofen meddelades för några veckor sedan från FN:s klimatkonferens på Bali. Hur ska vi kunna det, undrar jag. Vi saknar förmågan inte kunskapen och många förnekar ännu idag kategoriskt hotet som varande en typiskt överdriven och lögnaktig domedagsprofetia och inte ens alla de jag känner som mina "naturvänner" inser allvaret utan försvarar sig med istidernas och värmetidernas naturliga böljeslag. Till alla dem, er, som ännu tvivlar, bönar jag om rättning och studier. Det finns hur mycket som helst att läsa idag. Ta reda på fakta. Nästa steg - att göra något kräver lite mer av oss.
Annars är det ju rätt behagligt, känner jag, då jag går iväg på förmiddagen, något sen, till ateljén för att betala räkningar bland annat.
Ett nyanlänt sällskap sidensvansar sitter i en trädkrona, en sparvhök flyger över varvid blåmesarna far in i oxbärshäcken och låter som ökensångare. Det är sju grader varmt och trots att sydvästen blåser nästan kuling blir jag faktiskt lite svettig under vinterjackan och får lufta lite vid halsen.
...
Nu till räkningarna. Det är också svettigt så här innan årets slut.
Gebbe Björkman
Har du synpunkter på, idéer, frågor eller intresse av något i denna min Blogg som jag kallar Naturlig Dagbok har du möjligheter att kontakta mig via formuläret här nedan. Jag ser fram emot en kontakt med dig käre dagboksläsare. Det material jag får in av Er lägger jag in på denna sida eller om det är av mer allmän karaktär finns det att finna i min Gästbok