Ateljé Gebbe

Alla dessa fåglar

 

 

Efterlängtad och spännande är resan till Indien. Jag har laddat upp i flera veckor med studier av vad man bör veta i allmänhet och allt om fågellivet i synnerhet. Det är nämligen som fågelskådare jag drar iväg med tre likasinnade till semesterbyn Baga i staten Goa på Indiens västra kust. Resan är bestämd och planerad sedan i somras. Facklitteraturen är inköpt och genomläst, den engelskproducerade videon konsulterad ett flertal vändor och CD:ns ljudupptagningar med exotiska fågelläten sitter klistrad i innerörat. Jag är fullkomligt beredd.

 

 

Ändå är det med överrumplande intensitet det nya landet möter. Hettan, alla vänligt leende människor, de sopätande korna och inte minst naturen känns påträngande nära och främmande.

 

 

Turiststråken finns förstås där med restauranger och hotell, den breda sandstrandens parasollrike och alla taxichaufförernas pockande inviter i gatukommersens virrvarr av tibetansk musik, färgglada tyger, fruktstånd och skrädderierbjudanden likaså. Men bakom allt detta, alldeles nära om än bekvämt skygglappat av somliga, finns den andra sidan; fattigdomens, smutsighetens, dofternas, hundarnas och det blixtrande fågellivets Indien. Det är framför allt detta vi söker.

 

 

Här är det taxi som gäller. Att ge sig ut på egen färd i hyrbil vore dödsdömt. Trots bråkigheten löper trafiken smidigt och uppfinningsrikt. Vi anlitar redan initierade chaufförer med fåglar som specialitet. Abhi, Santosh, Paresh och Greenman känner alla lokalerna. Och uppe i en naturpark i skogen vid Molem bor vi fyra dygn i Backwoods Camp under ledning av Prahmon.

 

 

Varje morgon innan soluppgång bär det iväg mot nya mål; till träsksjöar täckta av vattenhyacinter och gråhuvade purpurhönor, till de saftgröna risfältens alla storkar och hägrar, till bergets solfåglar och bulbyler, till skogens apor och näshornsfåglar och till mangroveflodernas krokodiler och färggranna kungsfiskare.

 

 

Artrikedomen och variationen är enorm. Kommen från ett kargt norr bländas jag av tropikens färg och lyster. Fågellivet är oerhört mångformat och numerärt och faunan är nästan helt ny för mig. Trots att vi rör oss mycket lokalt och våra resor som längst sträcker sig knappt tio mil runt om i landet, kommer vi att observera tvåhundrasjuttiosex arter under de fjorton dagar vi strövar runt. Det är lika många som man med intensiv satsning i medgång kan samla ihop under ett helt år i Sverige och av alla dessa fåglar känner jag endast igen ett knappt fyrtiotal från mina hemmamarker.

 

 

Alldeles innan jag for iväg besökte jag residensstaden för att komplettera viss utrustning. Jag passade då på att besöka ån mitt i staden för att försöka få en glimt av kungsfiskarna som brukar övervintra där.

 

 

Jag fann en kurande blå fågel i de isiga buskarna som hängde ut över åns vatten. Den värmde sig i vattenrök och sparsam snedsol. Det var minus femton grader och livet var satt på undantag.

 

 

För de kungsfiskare av vår egen art som vi ser övervintra här i tropikerna kunde inte livet vara mer annorlunda. Varenda blänk av vatten lockar till sig en fågel som lyser och mår i solskenets värme. Det är så olika villkor och jag kan inte låta bli att undra om valet är fritt att flytta eller stanna.

 

 

Men med detta är det inte nog. Här i Goa möter vi ytterligare sex arter kungsfiskare av olika färg och storlek. De är märkvärdiga fåglar med bländande färgprakt och bastanta näbbar, kaxiga och högljudda och jag har länge fantiserat om dem.

 

 

Men verkligheten kommer ändå att övertrumfa drömmens vildaste föreställning med bred marginal och det är nog främst alla dessa indiska kungsfiskare som sätter de djupaste spåren i min fågelsjäl.

 

 

Och så har jag ändå ännu en kvar att uppleva. Den minsta, en violettlysande dvärgkungsfiskare missade vi med en halv dags marginal uppe i en nästan torrlagd ström mitt inne i urskogen.

 

 

Den har jag kvar till nästa resa. Den som spar han har.

 

 

 

Gebbe Björkman

Common Kingfisher / vanlig kungsfiskare

 

Black-capped Kingfisher / svarthuvad kungsfiskare

 

Blue-eared Kingfisher / blåkindad kungsfiskare

 

Collared Kingfisher / blå halsbandskungsfiskare

 

Pied Kingfisher / gråfiskare

 

Stork-billed Kingfisher / storknäbbad kungsfiskare

 

White-throated Kingfisher / Smyrnakungsfiskare

tillbaka